Egyesületünk megalapítása óta kiemelt figyelemmel képzi a fiatal kapusnövendéket. Kapusedzőnk – Kővári László – egy személyes ars poeticával mutatja be honlapunkon a kapusokra vonatkozó képzési filozófiát. Mielőtt végigolvasnád a szöveges tartalmat tekintsd meg kedvcsináló videónak! Jó szórakozást!

„A magyar labdarúgás jelenlegi társadalmi megítéltsége és szakmai állapotai mellett szemfényvesztés lenne Akadémiánk részéről, ha a profi labdarúgás világába vezető kikövezett utat ígérnénk bármely szülőnek vagy nálunk sportoló gyermeknek. Kollégáimmal együtt tudjuk, ahhoz hogy egy fiatal játékosból majdan első osztályú labdarúgó – netán külföldi egyesületben játszó profi – legyen, rengeteg rajtunk kívül álló tényező, szerencsés ötvöződése is szükséges.

Én tehát elsődleges célomnak a harmonikus kiegyensúlyozott személyiség kialakítását tartom, aki az életkorának megfelelő maximális fizikai – technikai, és mentális képzés alapján labdarúgó kapus (is) lehet. A gyerekek az edzésen megtanulják a rendet, a fegyelmet, megtanulják, hogy eredmény csak sok lemondás, céltudatos, és következetes munka árán érhető el. Megtanulják beosztani az idejüket. Helyén tudják kezelni a sikert és a kudarcot. Mindezt nemcsak a sportban, hanem a tanulásban, illetve később a hétköznapi munkában is hasznosíthatják.

A rám bízott fiatal játékosokkal, a korosztályuknak megfelelő formában, -eleinte játékosan, később egyre nagyobb kihívás elé állítva őket,- megismertetem a „védés művészetét”. Öt hat éves kortól, -mindenképpen labdával, és játékos formában- kezdjük a mozgáskoordináció oktatását. A kor előrehaladtával az egyre nehezebb feladatokat, folyamatosan speciális kapus játékokkal egészítjük ki.

Nagyon fontos feladatnak tartom a leendő kapusok lábjátékának fejlesztését. Már a kezdet kezdetétől arra törekszem, hogy a fiatal kapusnövendékek mindkét lábbal megtanuljanak tökéletesen bánni a labdával. Nagy örömömre szolgál, hogy az edzések levezetésében, ma már egy korábbi kapustanítványom, és immár kollégám, Lakatos Máté is segít.”

(Kővári László – a Dalnoki Akadémia kapusedzője)